11 Aralık 2014 Perşembe

Ağız ve Diş Sağlığı Dosyası: Ağız Gargaraları

Renkli kozmetikler, cilt bakım ürünleri, saç bakım ürünleri derken ağız bakımı ve sağlığı ile ilgili bir yazı yazmadığımı fark ettim. Oysa ki çok çok önemli, üzerinde durulması gereken bir konu.

Ağız sindirim kanalının girişi olduğu için ağızdaki olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, olumsuz etkilenmesine neden olabiliyor. Diş sağlığındaki bozulmalar kalp, böbrek, eklem v.b. yapılarda bozulmalara yol açabiliyor bu nedenle diş, diş eti, ağız sağlığı çok önemli. 6 ayda bir diş doktoruna gidip dişlerimizi kontrol ettirmenin, gerekli tedavileri ertelemeden uygulamanın önemini vurgulayarak bugünün konusu olan ağız gargaralarının işlevine ve nasıl kullanılmaları gerektiğine geçiyorum.

Ağız gargaraları ağızda plağın oluşmasını engelliyor. Dişinizi fırçaladıktan kısa süre sonra bile parmağınızı dişlerinizin yüzeyinde gezdirirseniz elinizin üzerine bir beyazlığın geldiğini görürsünüz, işte bu plak ve biz dişimizi fırçaladıktan sonra da plak oluşumu devam eder. Ağız gargaralarının işlevi plağı engellemek, diş fırçasının ulaşamadığı yerlere ulaşarak ağız temizliğini sağlamak. Ağızımızdaki plak oluşumunu engellemezsek başlangıçta yumuşak olan plaklar birikip sert bir yapı haline yani diş taşlarına dönüşüyor. Diş taşları ise diş etlerinin çekilmesine, diş kayıplarına neden oluyor.

Gargaralar az miktarda (Ben Listerine kullanıyorum, şişenin kapağının yarısı kadar), sulandırılmadan kullanılmalı. 30 saniye zaman tutarak ağızda gargara çalkalanmalı, zaman tutmak önemli çünkü her ne kadar 30 saniye kısa gibi görünse de çalkalama işlemi sırasında oldukça uzun gelen bir süre. Bir diğer önemli nokta ise, gargara ile ağzımızı çalkaladıktan sonra yarım saat boyunca hiç bir şey yememek, su bile içmemek. Ancak bu şekilde gargara işlevini yerine getirebiliyor, plağa karşı savunma sağlayabiliyor.
 
Gargara günde iki kez; sabah kahvaltısından sonra dişlerin fırçalanmasının ardından ve gece uyumadan önce yine dişlerin fırçalanmasından sonra kullanılmalı.
 
Dişimizi fırçalamak, gargara kullanmak elbette çok önemli ancak kesin çözüm değil. Bu nedenle 6 ayda bir diş doktorunuza gidip dişlerinizi kontrol ettirmek eğer oluşmuşsa oluşan diş taşlarını temizletmek ve gerekli tedavileri uygulatmak en iyisi.
 
Her günümüzün her yönden sağlık, mutluluk, huzur içinde geçmesi dileğiyle.
 
Sevgiler,

B.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder