30 Kasım 2014 Pazar

Kimyasal Peeling Deneyimim

Merhabalar,

Kimyasal peeling serüvenimde 3. seansı tamamlayıp yolu yarılamışken fikirlerimi, peelingin etkilerini sizlerle paylaşmak istedim. İlk olarak kimyasal peelingin ne olduğunu dilim döndüğünce anlatıp ardından neden kimyasal peelinge ihtiyaç duyduğumu anlatayım.

Nedir Kimyasal Peeling?

Cilt görünümünü daha iyi hale getirmek, renk eşitsizliklerini gidermek, ciltteki lekeleri gidermek veya görünümü hafifletmek, hafif kırışıklıklarda iyileşme sağlamak amaçlı kullanılan ve mutlaka tecrübeli kişilerce yapılması gereken bir uygulama. Kimyasal peeling cildi etkileme kuvvetine, derinliğine göre üçe ayrılıyor, hafif (yüzeyel deniyormuş), orta ve derin. Hafif ve orta derinlikteki peelingler günlük hayatı etkilemediği için sıkça tercih edilen peeling türleri, derin peelingler ise uygulamayı yaptıran kişinin günlük hayatını etkilediği, güneşe çıkmamak gerektiği ve herhangi bir ışığa maruz kalmamak gerektiği için yaygın olarak tercih edilmiyor. 

Kimyasal peelingin amacı cilt yüzeyinde bulunan derinin soymak, alttan yeni derinin cilt yüzeyine çıkmasını sağlamak. Ciltteki siyah noktaları temizlemek, kuruluğu gidermek, yağlanmayı düzenlemek gibi vaatleri de var.

Neden Kimyasal Peeling Yaptırmaya Karar Verdim?

Yüzümde ve (özellikle alın bölgemde) oluşan güneş lekelerini gidermek, sol yanağımda sürekli iyileşip iyileşip tekrar çıkan sivilcelerden kalan izlerinden kurtulmak için uzun uzun düşündükten sonra yaptırmaya karar verdim.

Kimyasal Peeling Nasıl Yapılıyor, Acı Veren Bir Uygulama Mı?

Benim cildime Neostrata markasının farklı derecelerdeki kimyasal peelingleri uygulandı. Gözleriniz pamukla kapatıldıktan sonra cildi peeling için hazırlamak için kendi temizleyicisi ile cilt temizleniyor, ardından bir fırça yardımıyla kimyasal peeling cildinize sürülüyor. Küçük bir kaba aktarılan su kıvamında bir ürün kimyasal peeling.

Ürün cildinizde en sorunlu olan bölge neresiyse o kısımdan başlanarak uygulanıyor, örneğin benim alnımdaki renk farklılıkları yüzümün diğer kısımlarına göre daha fazlaydı ve ürün her seansta alnımdan uygulanmaya başlandı. 

İlk seansta %20'lik, ikinci seansta %35'lik, üçüncü seansta ise %50'lik kimyasal peelingler uygulandı. Uygulama sırasında herhangi bir acı hissetmedim sadece cildimde hafif hafif batmalar ve hafif bir yanma hissettim. Öyle aman aman bir acı, rahatsızlık hissi olmadı. Ancak belirtmeliyim ki her uygulama her kişide farklı reaksiyon ve sonuçlara neden olabiliyor; benim cildimde meydana gelen yanma ve batma hissinden daha az etkilenecek kişiler olabileceği gibi daha fazla etkilenecek kişiler de olabilir.

Peeling cilltte yaklaşık 5 dakika kalıyor, kişinin cildinin verdiği tepkiye bu süre kısalabileceği gibi uzayabilir de. Benim cildimde ilk iki seansta 5 dakika, üçüncü seansta ise 4 dakika kaldı. Peelingin ciltte kalması gereken süre tamamlanınca Neutroliser (Nötrleyici) peeling uygulanan bölgelere sıkılarak asit söndürülüyor. Yanma hissi hemen dinmiyor çünkü asitler cilt yüzeyinden temizlendikten sonra cilt altında çalışmaya devam ediyormuş. 

Uygulamada son adım güneş koruyucunun cildinize sürülmesi. Sonra ay parçası gibi diyemem ancak hafif kırmızı yüzünüzle gününüze devam edebilirsiniz. :)

Uygulama Rutini Nedir?

Seanslar 20 gün arayla uygulama yapılacak şekilde düzenleniyor. Seansları aksatmadan uygulama yaptırmak önem taşıyor.

Peeling Sonrasında Ciltte Ne Gibi Değişimler Oluyor?

Yukarıda bahsettiğim gibi asit söndürüldükten sonra da cilt altında çalışmaya devam ettiği için cildinizdeki yanma hissi azalarak devam ediyor. Devam ediyor dediysem öyle çok uzun süre değil, 10-15 dakikadır sanıyorum en fazla. Kimyasal peeling uygulamasından sonra cilt inanılmaz derecede kuruyor, sürekli nemlendirmek, güneş koruyucu sürmek gerekiyor. İlk bir kaç gün her iki saatte bir güneş koruyucu sürmek gerekiyor. İlerleyen günlerde ise bir kaç saatte bir sürmeye başlıyorum.

Bu hafta iki ayrı dermatoloğa gittim, ilk dermatolog bir sabah bir öğlen güneş koruyucu sürmen yeterli dedi, ikinci dermatolog ise güneşli günlerde 3 saatte bir, güneşli olmayan günlerde günde bir kez sürmen yeteli dedi. Ben tedbirli olmak üzgün olmaktan iyidir diye düşündüğüm için elimden geldiğince sık güneş kremi sürmeye çalışıyorum çünkü yeni deri yüzeye çıkıyor ve güneşten daha kolay etkileniyor. Cilt lekelerinden kurtulmaya çalışırken daha fazla cilt lekesiyle bu süreci tamamlamak istemiyorum.

Cildimde ufak ufak soyulmalar oldu ancak benim gözlemleyebileceğim şekilde, ancak yine belirtmek istiyorum ki benim cildimdeki soyulmaların az olması her cildin aynı tepkiyi vereceği anlamına gelmiyor.

Gelelim cildimdeki değişimlere, çevremdekilerin tepkilerine. Lekelerimin görünümü hafifledi, sivilce izlerim çok büyük oranda geçti, siyah noktalarımın yüzde doksanı belki de geçti. Beyaz noktalanmaları ortadan kaldırmadı, onu da belirteyim. Yüzümün T bölgesi hep yağlanırdı ancak şu anda eskisi gibi yağlanmıyor. Cildim aydınlandı. Çevremden cildimin çok düzeldiği, aydınlandığı şeklinde yorumlar alıyorum. Cildimde fondöten, kapatıcı gibi hiç bir ürün olmadığını söylediğimde şaşırıyorlar. Fondöten, kapatıcı kullanmamak çok rahat ancak sürekli güneş kremi sürmek zorlayıcı. 

Tavsiye Eder Miyim?

Gittiğim ilk dermatolog kimyasal peelingi yararlı görüyor ancak kimyasal peelingin sivilce oluşumunu tetiklediğini de söylüyor; ikinci dermatolog ise lekelere çözüm olmayacağını iyi bir cilt bakımı olarak düşünülmesi gerektiğini söylüyor. Kendi deneyimlerime göre lekeleri hafifletiyor, sivilce izlerinde çok etkili, cildimdeki yağlanmayı düzenledi ve siyah nokta oluşumunu çok azalttı. Beyaz noktaları ortadan kaldırmadı, tekrarlayayım. 

Eğer ciddi güneş yanıklarınız, bilinen alerjileriniz, açık yaralarınız yoksa, çok yakın zamanda cildinize bir uygulama yaptırmadıysanız, kılcal damarlarınız cilt yüzeyine yakın değilse (rozaseiform cilt değilse), aktif herpes enfeksiyonunuz (uçuğunuz) yoksa, hamile değilseniz, cilt hassasiyetine neden olan retinoik asid, salisilik asid gibi ilaçlar kullanmıyorsanız kimyasal peeling yaptırabilirsiniz. 

Eğer güneş kremi sürmekle, cildimde oluşan kuruluk hissiyle (ilk bir hafta cilt çok kuruyor) uğraşamam diyorsanız, seansları takip edemem belirtilen aralıkla uygulama yaptırmaya gidemem derseniz hiç boşuna kendinizi, cildinizi ve cüzdanınızı yıpratmayın derim. Daha iyi bir sonuç almak için çıkılan yolda cildinizin daha fazla lekelenmesine neden olmak gibi bir risk de var çünkü. 

Ancak derseniz ki "Ben dikkatli bir şekilde cildimi uygulama sonrasında korurum, güneş kremi sürmeyi aksatmam." o zaman denenebilecek bir alternatif olabilir.


Sevgiler,
B.

1 yorum:

  1. bende kimyasal peeling uygulaması yaptırıyorum ama o kadar çeşitliki bana kullanılan kimyasal peeling hem sivilceler için hem lekeler için işlemdede baya bir canım yanmıştı :( 2 seans yaptırdım yakında 3. seansta yaplcak,

    YanıtlaSil