30 Ağustos 2014 Cumartesi

Kozmetik Ürünlerin Bozulduklarını Anlama Yöntemleri ve Kalan Kullanım Sürelerini Hesaplayan Siteler

Kozmetik alışverişi yapmak, gerekli gereksiz her ürünü eve doldurmak, "Aman indirime girmiş kim bilir bir daha ne zaman indirime girer?" diyerek stok yapmak benim için çok alışılagelmiş bir durum. Sonuç ise bayatlamasa gelecek nesillere iletmeye yetecek kadar fondöten, pudra, ruj, makyaj paleti, parfüm. Ancak ne yazık ki kozmetik ürünler raf ömrü olan, havayla temas ettikleri andan itibaren geriye saymaya başlayan biçilmiş ömürleri olan, havadan, ısıdan, güneş ışınlarından, ani sıcaklık değişimlerinden korunması gereken ürünler.
 
Ürünleri almadan önce kullanırken dikkat edilmesi gereken iki husustan var:
 
1. Üretimden sonraki kullanım süresi: Bu kullanım süresi ürün gruplarına ve ürün yapılarına göre farklılık gösteriyor. Genel hatlarıyla örnek verecek olursak pudraların raf ömürleri (üretildikten sonra kullanılmak için uygun oldukları süre) 3 yıla kadar çıkabiliyorken, parfümlerde bu süre 5 yıl olabiliyor.
 
2. Açıldıktan Sonraki Kullanım Süresi: Açıldıktan sonraki kullanım süresi raf ömrüne göre daha kısadır. Örneğin rimellerin 6 ay, rujların 1 yıl gibi süreleri var. Bu süreyi ürünün ambalajının üstünde görebilirsiniz. Kapağı açılmış küçük bir ürün resmi yanında 6M(6 Ay), 1Y(1 Yıl) gibi yazılar bulunuyor.
 
Kozmetik ürünlerin bozulup bozulmadığını anlamak için ürün nasıl kontrol edilmeli?
 
1. Ürün homojen mi, ürünün yapısında bir değişiklik var mı?
2. Ürünün kokusunda bir değişiklik var mı?
 
Ürünler kullanılmadan durduklarında ürünün yapısına bağlı olarak homojen durmayabilirler örneğin çift fazlı cilt temizleyicileri, bazı fondötenler, bazı ojeler gibi. Ürünleri kullanmadan önce çalkalamakta fayda var. Ancak ürünü çalkalamanıza rağmen ürün homojen bir görünüme ya da kıvama kavuşmuyorsa üründe sorun olabilir. Üründe minik minik pütürcükler, ayrışmalar, renk düzensizlikleri varsa ürünün bozulmuş olduğunda şüphelenmek gerekiyor.
 
Ürünlerin kokusundaki değişiklik bozulmanın en garantili habercilerinden. Eğer bayat, aşırı kimyasal, ilk aldığınızdan farklı bir kötü bir kokusu varsa kullanmamakta fayda var. Elbette ürün alındığı zaman çoktan bozulmuş da olabiliyor o nedenle yeni aldım bayat olması imkansız diye düşünmemek gerekli, eğer ürünün size kötü gelen bir kokusu varsa kullanmamakta fayda var.
 
Kozmetik ürünler kendilerine biçilen süreyi tamamladıktan sonra kullanılmamalı, aksi takdirde ciltte ve gözlerde alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Bu konu çok hassas olduğu için kozmetik ürünlerin kalan kullanım sürelerini kontrol ettiğim siteleri sizinle paylaşmak istedim.
 
Bu sitelerin birincisi checkcosmetic.net sitesi. Çok geniş bir veri tabanı var, oldukça fazla markanın ürünlerinin kalan kullanım sürelerini hesaplıyor.
 
Önereceğim ikinci site ise cosmeticswizard.net sitesi. Bu site checkcosmetic sitesinden çok daha az markanın ürünlerinin kalan kullanım sürelerini hesaplıyor ancak ikinci bir altenatif olarak yine de ekliyorum.

İyi hafta sonları diliyorum.

Sevgiler,

B.

4 yorum:

  1. Mükemmel bilgiler,çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman ayırıp okuduğunuz için ben teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Çok işe yarar bir yazı olmuş,sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşe yarar bulmanıza çok sevindim, teşekkürler :)

      Sil